همه چیز درباره رنگ اکریلیک
رنگ اکریلیک چیست؟
با مزایا و معایب رنگ اکریلیک آشنا شوید :
رنگآمیزی منزل از نکات بسیار مهمی است که در نما و زیبایی بخش داخلی و خارجی ساختمان تاثیر به سزایی دارد. پس انتخاب نوع رنگ حائز اهمیت است. پس برای آغاز رنگآمیزی حتما به کیفیت آن توجه کنید. رنگ اکریلیک نوعی از رنگهاست که امروزه بسیار مورد توجه و استفاده است.
ویژگی اصلی این رنگ این است که پایه آن آب است. به عبارت دیگر در آب حل میشود. حلالیت این رنگ در آب نسبت به رنگهای دیگری که در روغن حل میشوند، مزایای بسیاری را به آن داده است.
رنگ اکریلیک نسل تازهای از رنگهای ساختمانی است که به دلیل سازگار بودن با محیط زیست این روزها طرفداران زیادی پیدا کرده و بسیار کابردی شده است. این رنگ در سالهای اخیر به جایگزین مناسبی برای رنگهای روغنی و پلاستیکی شده است و صنعت رنگ آمیزی ساختمان را دچار تغییر و تحول کرده است.
در این مطلب نکات جالبی را در مورد رنگ اکریلیک، ویژگیها، مزایا و معایب آن خوانده و با کاربردهای این رنگ آشنا خواهید شد.
آیا رنگ اکریلیک قابل شستشو است؟
همینطور که گفتیم یکی از مزایای رنک اکریلیک، قابل شستو بودن آن است. رنگ آکریلیک از بهترین و مرغوب ترین مواد اولیه ی ارائه شده توسط پتروشیمی ها برای رزین های رنگ آکریلیک می باشد و با مقاومت و دوام بالا و داشتن قابلیت شست و شوی ۱۰۰ درصدی در بین رنگ های حلال آب یک امتیاز ویژه محسوب می شود.
البته باید توجه داشته باشید در صورتی که آکریلیک روی لباس ریخته شود، پاک کردن آن تنها با آب، سخت یا حتی غیرممکن است. برای حل شدن لکههای خشک شده از استون کمک بگیرید.
بهترین زمان برای شست و شوی رنگ آکریلیک ۱ تا دو هفته بعد از رنگ آمیزی می باشد هر چند رنگ آکریلیک ظرف ۲۰ دقیقه پس از اجرا خشک می شود اما تمام مواد موجود در رنگ آکریلیک خشک نمی شوند پس زمان مناسب برای شست و شوی رنگ آکریلیک حداقل یک هفته پس از اجرا می باشد.
اولین بار رنگ اکریلیک در سال ۱۹۵۰ مورد استفاده قرار گرفت، این رنگ با آب و الکل حل میشود. آن دسته از رنگهای اکریلیک که با آب حلال هستند به میزان آبی که شما به رنگ اضافه میکنید میتواند سطحی ضخیم و یا نازک را ایجاد کند، و پس از خشک شدن شبیه به رنگهای روغنی و یا آبرنگ میشوند. رنگ های اکریلیک به خاطر قابلیت انعطاف پذیری بالا و همچنین زود خشک شدن پس از استفاده امروزه بسیار محبوب هستند ولی شاید از مزایا و معایب رنگ اکریلیک باخبر نباشید.
۱ . رنگ آکریلیک چیست؟
رنگ اکریلیک نوعی رنگ شیمیایی و نوعی پرایمر پلاستیکی است که به دو گروه حلال نفتی و حلال آب تقسیم میشود. در ابتدا از این رنگ برای رنگآمیزی اتومبیل استفاده میشد اما امروزه به واسطه ویژگهای جالبی که دارد، در صنعت ساختمانسازی کابردهای فراوانی پیدا کرده است و بسیاری از نقاشان این رنگ را جایگزین رنگهای روغنی کردهاند.
۲ . تفاوت بین رنگ روغن و رنگ اکریلیک
- رنگ اکریلیک نسبت به رنگ روغن زودتر خشک میشود.
- رنگ روغن پس از مدتی ممکن است تولید سرب کند که برای محیط زیست مضر است. اما رنگ اکریلیک سازگار با محیط زیست است.
- تنوع رنگی رنگهای اکریلیک بسیار بیشتر از رنگهای روغن است.
رنگ روغن پس از پایان کار قابل تغییر نیست، اما رنگ روغن با استفاده از مدیومها قابل تغییر اند.
۳ . ویژگیها و مزایای رنگ اکریلیک
رنگ اکریلیک دارای ویژگیهای خاصی است که باعث شده در صنایع مختلف کابرد داشته باشد. این ویژگیها عبارتند از:
- دوام و ماندگاری بالا
- خاصیت درخشندگی بالا
- دارای غلظت بالا
- سهولت در استفاده
- تنوع زیاد
- فاقد بوی بد
- مقاوم در برابر نور خورشید
- قابلیت شست و شو
- خاصیت خشک شدن سریع
- دارای مقاومت بالا در برابر ساییدگی
- سازگاری با محیط زیست
- انعطاف پذیری
- قابل استفاده روی سطوح مختلف
- عدم جذب گرد و خاک
- دارای قابلیت ترمیم دوباره
- عدم ترک خوردگی
۴ . معایب رنگ اکریلیک
در کنار مزایایی که استفاده از این رنگ در صنایع دارد معایبی نیز دارد که میتوان به آن اشاره کرد.
- نسبت به رنگهای دیگر براقی کمتری دارد.
- به دلیل خشک شدن سریع ممکن است تکهها و لکههای روی آن باقی بماند.
- همه انواع رنگ اکریلیک به طور ۱۰۰ درصد قابل شست و شو نیستند.
ممکن است رنگ اکریلیک پس از استفاده روی سطوح کمی تغییر رنگ داده و تیره تر شود.
۵ . انواع رنگ آکریلیک
رنگهای اکریلیک به صورت مات و براق و همچنین در بستهبندیهای قوطی، تیوبی، بطری و … در بازار موجود است. همچنین غلظتهای متفاوتی از رنگ اکریلیک در بازار وجود دارد که بر اساس نیاز خود میتوانید آنها را انتخاب کنید.
۶ . نکاتی در مورد استفاده از رنگ اکریلیک
- رنگ اکریلیکبه دو صورت برای بخش داخلی و بخش خارجی ساختمان مورد استفاده قرار میگیرد.
- قبل از اینکه کار رنگ آمیزی را آغاز کنید، رنگ را به درستی هم زده و مخلوط کنید. هر یک کیلوگرم رنگ حدود پنج متر مربع را پوشش میدهد.
- دقت کنید سطحی که میخواهید آن را با رنگ اکریلیک رنگ آمیزی کنید، کاملا خشک باشد و گرد و غبار و آلودگی نیز روی سطح نباشد. بهتر است سطوح را با فشار قوی آب بشویید و منتظر خشک شدن آن بمانید.
- رنگ را در جای مناسب به دور از یخ زدگی نگهداری کنید. دمای مناسب نگهداری بین ۵ تا ۳۵ درجه است.
- بهترین زمان مصرف رنگ اکریلیک تا ۳۰ ماه پس از تاریخ مصرف است.
- میزان آب اضافه شده به این رنگ باید حدود ۲۵ درصد باشد.
- اگر سطح مورد نظر از قبل فاقد رنگ بوده است، قبل از استفاده ازرنگ اکریلیک حتما از پرایمر استفاده کنید.
- بهتر است برای رنگ آمیزی از غلتک استفاده کنید. ترجیحا از به کار بردن قلم مو اجتناب کنید.
- بین دوبار رنگ آمیزی با رنگ اکریلیک بهتر است ۲ تا ۴ ساعت فاصله باشد.
- مدت زمان خشک شدنرنگ اکریلیک بستگی به دما، جریان هوا، ضخامت رنگ و … دارد.
۷ . سطوحی که رنگ اکریلیک روی آن استفاده میشود
رنگ اکریلیک را میتوان روی سطوح از جنسهای مختلف نظیر بتن، آجر، گچی، فلزی، سقف کناف و در رنگ آمیزی نمای داخلی و خارجی ساختمان استفاده کرد. دقت کنید هنگام خرید رنگ، با توجه به سطح مورد نظر رنگهای مخصوص ضد زنگ، ضد رطوبت و … را تهیه کنید.
۸ . کاربردهای متفاوت رنگ اکریلیک
- استفاده در هنر نقاشی روی بوم
- نقاشی روی شیشه
- طرح و نقاشی روی پارچه
- نقاشی روی سفال
- استفاده در صنعت خودروسازی
- استفاده در خط کشی خیابانها و بلوارها
تفاوت رنگ اکریلیک و رنگ روغنی
سریع یا آهسته کار میکنید؟
رنگ اکریلیک به خاطر ماهیتی که دارد بسیار سریع خشک میشود و نیازمند سرعت عمل بالایی برای کار است اما رنگ روغنی مدت زمان طولانی بر روی سطح خیس میماند و امکان تغییر در اثر، وجود دارد.
تغییر رنگ
تغییر رنگ در رنگهای اکریلیک پس از خشک شدن اتفاق میافتد ولی در رنگ های روغنی تغییر رنگ به سرعت اتفاق نمیافتد و همان رنگی که بر روی بوم استفاده شد است تا مدتی میماند.
محل کار
یکی دیگر خصوصیات رنگ اکریلیک این است که بدون بو هستند. اگر شما جایی هستید که میخواهید رنگ آمیزی را به کودکان یاد بدهید، رنگ اکریلیک بهترین انتخاب است زیرا رنگهای روغنی دارای بو هستند و این ممکن است برای کودکان کمی ناخوشایند.
مزایا و معایب رنگ اکریلیک
این رنگها بسیار متنوع هستند. این رنگهای نسل جدید برای ایجاد پوشش بافت در سطوح مناسب هستند چون غلظت بالایی دارند و به سرعت خشک میشوند و بو ندارند. رنگ اکریلیک انعطافپذیر است و به همین علت روی تمام سطوح از جمله سیمانی، گچی، صفحات کناف، و هر سطح دیگری قابل اجرا هستند و پوشش ضد رطوبت ایجاد میکنند قابل استفاده است. درمقابل نور خورشید یا uv مقاوم هستند و در نتیجه بسیار عمر بالایی دارند.
رنگ های اکریلیک با آب حل میشوند
به خاطر اینکه رنگهای اکریلیک با آب قابل حل هستند براحتی هم قابل شستشو هستند در حالی که برای پاک کردن رنگ های روغنی نیاز به حلال های دیگر از جمله الکل میباشد.
غیر سمی و بدون بو و حساسیت
وقتی رنگ بر روی پوست شما آغشته شد جای هیچ نگرانی نیست زیرا این نوع رنگ ها هیچ ماده سمی که باعث حساسیت پوست شوند را در خود ندارند ولی در درجه های رنگ های بالاتر ممکن است دارای مقادیری اکسید کادمیوم باشد.
چند منظوره و قوی
همانطور که گفته شد با میزان دلخواه آب اضافه شده به آن میتوانید لایه نازک و یا ضخیم از رنگ را بدست آوردید. رنگهای اکریلیک بسیار متنوع هستند و برای ایجاد بافت در سطوح مناسب هستند چون غلظت بالایی دارند و به سرعت خشک میشوند. رنگ اکریلیک انعطافپذیر است و به همین علت روی تمام سطوح از جمله مدلهای خمیر کاغذ پارچه و کفش قابل استفاده است.
زمان خشک شدن سریع
برخی از هنرمندان و نقاشان خشک شدن سریع این نوع رنگها را نقطه ضعف میدانند زیرا آنها بر این باورند که امکان مانور و تغییر در رنگ را پایین و در برخی موارد ناممکن میسازد و همین امر نیازمند سرعت بسیار بالایی هم در آماده سازی و هم در رنگ کردن نیاز دارد. به یاد داشته باشید که اگر این رنگها بر روی لباس ریخته شوند باید بلافاصله با آب گرم و صابون شسته شوند در غیر اینصورت پس از خشک شدن غیرقابل برگشت خواهند بود.
همیشه رنگ آمیزی چه برای کودکان و چه برای بزرگسالان برای رنگ کردن منزل کاری جذاب بوده است، رنگهای اکریلیک پایه آب نسل جدید از رنگهای ساختمانی میباشند که با توجه به مسائل زیستمحیطی و عدم استفاده از حلالهای آلی و مواد مضر کاربردی این نوع رنگها روبه افزایش است. بطوریکه به تدریج جایگزین مناسبی برای رنگهای روغنی الکیدی میباشند. رنگ ترافیک که عموماً برای خط کشی خیابانها استفاده میشود هم از رزین آکریلیک پایه حلالی استفاده میشود.
اگر قصد رنگ آمیزی ساختمان خود را دارید و میخواهید از رنگ اکریلیک استفاده کنید، نکات استفاده از آن را به طور کامل مطالعه کنید. اگر خودتان مهارت رنگ آمیزی را دارید دست به کار شوید و اگر وقت و حوصله رنگ آمیزی را ندارید این امر به رنگ کاران ماهر یک شرکت معتبر بسپارید.